Ať už jste ranní ptáci nebo noční sovy, to, jak strávíte první hodinu ráno, nasadí tón celého vašeho dne. Proto si mnoho úspěšných lidí tvoří a udržuje každodenní rutinu, aby pak byli produktivnější, kreativnější a spokojenější se svým životem.

 

Nejčastější část ranní rutiny

Tim Ferriss zpovídá ve svém podcastu nejúspěšnější podnikatele, sportovce a další lidi, kteří ve svém životě něco dokázali. Jedna z otázek vždy míří na ranní rutinu, tedy na to, co tito lidé dělají v první hodině každého svého dne. Co tedy dělají nejčastěji?

 

U 90% z jeho hostů zazněla jedna aktivita, na kterou nedají dopustit. Tou je nějaké “kultivování pozornosti na přítomný okamžik, která pomáhá s nereagováním”.

 

Je to určitá meta-schopnost, která zlepší všechno ostatní. Začněte den trénováním pozornosti, když na tom nezáleží (10 minutami v křesle), abyste se pak soustředili lépe přes den, kdy na tom doopravdy záleží (při složité práci, při vyjednávání nebo konverzaci s přáteli).

 

Zkuste tedy meditovat každé ráno 5-10 minut a uvidíte změnu v celém vašem dni. Můžete meditovat pomocí sledování dechu, vašeho těla nebo třeba vašich myšlenek. Hlavním cílem je naučit se všímat si toho, co se ve vaší mysli nebo těle děje a nereagovat na to. Takže když vás třeba bude svědet noha, nemusíte na to reagovat. Takové počitky přicházejí a odcházejí jako vlny. Zkuste se naučit s nimi být, zkoumat je a nechat je odejít.

 

Dělají to také nejznámější herci, zpěváci, sportovci…a třeba i Arnold Schwarzenegger.

 

Co dál pomáhá?

Jestliže chcete vykročit do nového dne tou správnou nohou, zkuste jako první úkol ráno udělat něco, co vám zajistí okamžité malé vítězství. Mně se osvědčilo ustlat si postel jako první věc ráno. Zní to jako banalita? To je přesně to, co chcete! Trvá to jen pár minut, ale odškrtnete si hned na začátku něco ze svého seznamu a navíc nezalezete zpátky do postele hned potom, co si vyčistíte zuby.

 

Milý deníčku…

Spoustě lidem se osvědčilo psát si ráno do deníčku. Nemusíte tam psát o svých tajných láskách, ale stačí vypsat všechen ten chaos, který máte v hlavě. Pak bude vaše mysl o trochu klidnější a nebude vás zaplavovat neustálý tok myšlenek. Můžete psát klasicky do sešitu nebo zkuste stránku Morning pages, na které můžete zaznamenávat předchozí dny a každý den napsat alespoň 750 slov.

 

Když už jsme u toho psaní zkuste každé ráno využívat tréninku vděčnosti. Psala jsem o něm už v tomto článku. Trvá jen pár minut a rozhodně změní to, jak po celý den uvidíte svět. Uvidíte svět růžový nebo šedivý? Volba je na vás.

 

Možná se vám to nebude líbit, ale….

Další skvělou aktivitou je studená sprcha. O ní už jsem také psala. Když se ráno cítíte jako byste se ještě neprobudili, tohle je způsob, jak to zaručeně změnit. Stačí jedna minuta. V těle se vám uvolní adrenalin, který zajistí přítok energie, a dopamin, který zas zajistí dobrou náladu.

 

Když mně se nechce!

Tak jste si předsevzali, že budete každý den meditovat/psát deník/sprchovat se studenou vodou. Pak přijde ráno a vám se vážně nechce a pohráváte si s myšlenkou, že radši zůstanete v posteli a budete dál spát. Proč? Protože je to tak moc pohodlnější, jednodušší a bez námahy. Více než často se rozhodujeme na základě emocí a ne racionálních myšlenek a soudů. Jak na to vyzrát?

 

Napište si návod, krok po kroku, jak zdolat svou ranní rutinu. Možná je prvním krokem ustlat postel, pak chcete meditovat a nakonec napsat deník vděčnosti. Napište si tedy tyto 3 kroky pod sebe na papír a přečtěte si je jako první věc, když se vzbudíte.

 

Využijte taky můj oblíbeny trik 5 sekund. Začněte odpočítávat od 5 do 1 a pak to prostě udělejte! Na začátku to možná bude obtížné, ale čím častěji to budete dělat, tím to bude jednodušší. Tento trik přepne mozek z emocionálního módu do módu racionálního. Proto je pak jednodušší udělat rozhodnutí, které vám pomůže v dlouhodobém měřítku.

 

Takže vytáhněte papír a tužku, sepište si svůj plán a od zítřejšího rána to zkoušejte. Možná se to párkrát nepovede, ale s každým dalším ránem je tu nová možnost, jak změnit a vytvořit svou realitu.