Psychologie se od svého založení zaobírala tím, jak vyléčit nemocné lidi, jak jim pomoci od jejich trápení, jak je ovlivnilo jejich dětství a jejich minulost, proč jsou takoví, jací jsou.

Psychologie už není jen pro nemocné

Jenomže většina lidí není nemocných. Někoho třeba trápí, že se víc stresuje než by chtěl nebo že nedokáže zvládat svoje emoce. Ale netrpí duševní poruchou. Takovým lidem, až do konce minulého století, neměla psychologie moc co nabídnout.

Poté přišel Martin Seligman, kterému se to nelíbilo. Chtěl pomoct všem lidem, aby mohli žít šťastný, vyrovnaný a naplněný život. Proto založil směr Pozitivní psychologie, ve které se zabýval štěstím, smyslem života, ale i osobnostním rozvojem.

 

Co je vaše největší slabina?

Co je vaše největší slabina? Není to tak těžké na něco přijít, že? Možná jste přišli s víc než jednou vlastností. Co se stane, když se vás zeptám, co je vaše největší přednost? Jaká je vaše nejlepší vlastnost? To už šlo hůř, co?

Od mala nás učí, že když nám něco nejde, musíme na to zapracovat. Možná je to trochu způsobené školním systémem, který potřebuje mít všechny žáky na stejné úrovni ve všech předmětech. Takže když někomu nešla matematika, musel nad ní trávit hodiny sám doma. Nesměl moc vybočit z davu.

Ale není to tak, že každý má nějaké slabiny, ale má také nějaké přednosti? A možná když budeme pracovat na věcech, ve kterých jsme horší, tak se dostaneme k průměru a dál už to moc nepůjde. Ale chcete být průměrní?

 

Seligmanovi se tohle nelíbilo a začal o tom mluvit a zkoumat to. Ptal se, jestli je lepší abyste neměli špatné vlastnosti nebo abyste místo toho rozvíjeli své dobré vlastnosti. Výzkum pak ukázal, že šťastnější lidi, kteří nacházejí v životě smysl, rozvíjejí své nejlepší vlastnosti a dovednosti a na ty špatné tolik nehledí.

 

Jenomže jaké jsou ty vaše nejlepší vlastnosti? Zkuste se otestovat!

 

Kdyby Einstein rozvíjel svou pořádnost místo logického myšlení, neměli bychom teorii relativity.

 

A kdyby Mozart rozvíjel svoje logické myšlení místo kreativity, neměli bychom Kouzelnou flétnu.

 

A kdyby matka Tereza rozvíjela kreativitu místo soucitu, kdo ví, kde by teď byl svět.

 

Zkoušejte hledat své nejlepší já, to které může změnit svět. Zkuste se naučit na tyto vlastnosti zaměřovat a vylepšovat je, co to jen jde. Buďte výjimeční. Buďte nadprůměrní!