Během meditace můžete pozorovat svůj dech, své tělo, okolí, svoje emoce a nebo třeba svoje myšlenky. A do těch myšlenek se často můžete zabořit tak hluboko, že vůbec nevidíte na povrch. Když si toho ale všimnete, dokážete z nich rychle vyjít ven a vidět je z nadhledu. Můžete si pak říct, že tohle je myšlenka, která mě soudí za to, že se nudím, nebo že tahle myšlenka je o tom, co si dám k večeři a patří do budoucnosti.

Všichni pořád mluví o tom, jak zázračný je přítomný okamžik. Ale když vám pořád létají hlavou myšlenky o minulosti a budoucnosti, tak jak se tam dostat? Můžete zkusit tohle meditační cvičení!


Pohodlně si sedněte a dejte ruce na svá kolena nebo stehna. Zavřete oči a začněte několika hlubokými nádechy a výdechy. Poté nechte svůj dech chvíli přirozeně plynout a sledujte, jak se nadechujete a vydechujete. Po chvíli zaznamenáte, že se na obzoru objevují první myšlenky. Zkuste se na ně dívat, jako byste pozorovali mraky na obloze. Nemusíte na ně reagovat, jen se na ně dívat.

Až budete připraveni, začněte rozlišovat myšlenky na ty, které jsou o minulosti a na ty které jsou o budoucnosti. Vždycky když vám v hlavě vyvstane myšlenka na minulost, klepněte si prstem na levou nohu. A když se zamyslíte nad budoucností, klepněte si prstem na pravou nohu. Takhle pokračujte ještě několik minut.

Jste spíš v minulosti nebo budoucnosti? Objevuje se hodně myšlenek nebo jich moc není? Objevují se nějaké pocity v souvislosti s vaším pozorováním?

Doufám, že se vám budou objevovat i nějaké myšlenky na přítomnost. A když ne, tak to vůbec nevadí, stejně mějte krásný den a buďte na sebe pyšní, že jste zase zvládli meditovat :)