Změna návyků je těžká. Kdokoliv, kdo se snažil změnit své stravovací návyky, chtěl přestat kouřit, začít cvičit nebo meditovat, může potvrdit, jak těžké to je.

 

Když už najedeme na to, že chceme zdravě jíst, prvních pár dní to jde snadno. Ale potom se nám v hlavě začne stále častěji objevovat chtění.

 

Chci čokoládu. Chci brambůrky. Chci knedlovepřo. A nejlíp všechno dohromady!

 

Tomuto chtění se v psychologii říká bažení. Můžeme bažit velmi silně, až ten chtíč převezme kontrolu nad naším chováním a my půjdeme vyplenit celou lednici.

 

Bažení se často projevuje nejen v myšlenkách, ale i v těle. Takové chtíče přicházejí ve vlnách. Přijdou silné a postupně slábnou. Za chvíli přijdou nanovo, ale už o trochu slabší.

 

Bažení je většinou na vrcholu po 20-30 minutách, když ho necháme. Co tím myslím je, že když si vytvoříme otevřený a zvědavý přístup k bažení a budeme ho pozorovat bez toho, aniž bychom s ním bojovali, bažení samo odejde.

 

Zatímco když budeme s bažením bojovat (“To je těžké, já už nezvládnu odolat. Musím se toho hned teď zbavit!”), posílíme ho tím a oslabíme také svoje přesvědčení, že můžeme být lepším člověkem. Co s tím?

 

Surfování po vlně

Tuto techniku na svět přivedl psycholog Alan Marlatt, který léčil lidi se závislostí. U nich se taky objevuje bažení – po alkoholu a drogách. Někdy je ale mnohonásobně silnější než bažení po čokoládě. Technika Alana Marlatta má několik kroků:

 

  1. Prozkoumejte, kde se bažení projevuje ve vašem těle. Sedněte si někam na klidné místo, zavřete oči a dejte si na to pár minut. Někdo může cítit staženost v břiše, někdo další bude mít naopak nejsilnější počitky v ústech. Není žádné správné nebo špatné místo, na kterém něco cítíte. Zaznamenejte, kde cítíte bažení úplně nejvíc z celého těla.
  2. Začněte směřovat svou pozornost na místo, kde cítíte bažení nejvíc. Jaký je ten počitek? Co cítíte? Zkuste to popsat slovy. Je to spíš tlak, lochtání, horko nebo chlad? Kolik místa ve vašem těle tento počitek zabírá? Někdo si počitky spojuje s barvami nebo teplotou. Máte to tak? Jestliže cítíte silné bažení ve více částech vašeho těla, prozkoumejte jednu oblast po druhé.
  3.  Na chvíli se zaměřte na svůj dech. Nemusíte ho nijak měnit. Zaměřte se na místo, kde dech cítíte nejvíc a 1-2 minuty ho sledujte.
  4. Znovu se vraťte k vašemu tělu a místu, kde cítíte bažení nejvíc. Zkuste do toho místa posílat váš dech. Pozorujte, zda se počitky nějak mění během toho, co je pozorujete. Po 2 minutách přejděte k dalšímu kroku.
  5. Představte si, že počitek spojený s bažením je vlna. Sledujte, jak vlna vzniká a zaniká. Jak se zvedá a zase klesá. Vaším úkolem je použít svůj dech jako surfovací prkno a projet se po těchto vlnách. Nezáleží na tom, jak velká je ta vlna a jaký z ní máte strach, vy jste zkušení surfaři a použijete dech k tomu, abyste ji překonali.
  6. Když sjedete z vlny, poděkujte si za to, že jste se tentokrát snažili udělat něco jinak. Teď si řekněte, co chcete dělat v příštích minutách a hodinách. Najděte si nějakou činnost, která zaměstná vaši mysl. Když totiž znovu přijde prázdnota, bažení ji rádo znovu zaplní.

 

Surfovat po vlně můžete kdykoliv, když si všimnete, že jste uprostřed bažení. Můžete ho praktikovat i pravidelně, abyste se poučili se z minulých bažení a věděli, co příště dělat jinak. V tom případě si akorát vzpomeňte na minulé bažení a postupně projděte všechny kroky.

 

Zjistíte, že s tréninkem, se stanete zkušenějšími surfery, kteří dokážou sjet všechny vlny. I ty největší.