Mindfulness

Mindfulness (česky všímavost) je záměrné zaměřování pozornosti na přítomný okamžik bez posuzování. Je to trénink mysli, kdy se snažíme učit nereagovat. Dnes totiž reagujeme na úplně všechno. Na každý podnět zvnější, každou myšlenku nebo emoci. Nedokážeme se sebou často vydržet v jedné místnosti, a proto máme potřebu se rozptylovat. Jdeme se dívat na televizi, projedeme novinky na Facebooku nebo zavoláme kamarádce. Ale je to doopravdy řešení? Abychom něčeho v životě dosáhli, je potřeba překonat nepříjemné myšlenky, emoce a situace. Když od nich ale utečeme, nikdy se nedostaneme dál a výš. Pojďte s nimi zkusit zůstat a stát se přáteli.
Mindfulness vychází z buddhistické meditace, ale neznamená to, že by mindfulness byla náboženskou praktikou - právě naopak. Mindfulness bylo vymyšleno jako vědecky podložený nástroj pro západní civilizaci, pomocí kterého by lidé mohli dosáhnou šťastnějšího, méně vystresovaného, kreativnějšího, produktivnějšího a obecně zdravějšího života. Jedním ze způsobů, jak dosáhnout všímavého života je formální meditace. Neznamená to, že musíte sedět v lotusovém květu několik hodin a přeříkávat mantry. Může to znamenat, že se posadíte na židli a 10 minut se budete soustředit na svůj dech nebo tělo. Dál můžete mindfulness cvičit pomocí různých krátkých cvičení během dne. To všechno se dozvíte v základním kurzu zdarma.  
 
Proč zkusit mindfulness?

Protože jste často ve stresu.

Protože cítíte často úzkost.

Protože chcete lépe spát.

Protože chcete zhubnout.

Protože chcete lépe komunikovat.

Protože chcete přestat prokrastinovat.

 
Mýty o meditaci
"Neumím vypnout své myšlenky!"  Pro vás mám dobrou zprávu - to ani nemusíte! Podstatou mindfulness je všímat si věcí, ne na ně reagovat a měnit je. Proto vždycky když přijdou myšlenky a vy se do nich zamotáte, máte tu nejlepší příležitost, abyste si to uvědomili a vrátili se zpátky do přítomného okamžiku. A to je podstata mindfulness.
"Já ale nechci mít nic společného s náboženstvím a new age."  Mindfulness se snaží vymezit od náboženství a nových "zázračných" směrů new age. Mindfulness vznikla na vědecké půdě pro pomoc pacientům v nemocnici a pořád je na vědeckém základě postavena. Existuje spousta studií, které dokazují účinnost mindfulness na hladinu stresu, deprese, úzkosti, produktivitu, kreativitu, kvalitu vztahů nebo třeba spánek.
"Nemám na to čas." Účinky mindfulness se ukazují již při tréninku 10 minut denně. A 10 minut si snad dokážete najít, ne?          

Jak se vám líbil kurz?

Ptali jsme se kurzistů, co jim mindfulness dala. Tady jsou odpovědi.
Umím pracovat se svými emocemi.
Mám méně stresu.
Žiji šťastnější život.

Jak se vám kurz líbil?