Minimalismus neznamená vzdát se všech svých věcí a žít jen z batohu. Stále můžete vlastnit auto, mít střechu nad hlavou, používat elektronické vymoženosti a mít víc než jeden outfit.

 

Minimalisté se dívají na každou věc, kterou vlastní, a ptají se sami sebe: “Vážně to potřebuji? Přináší mi to do života hodnotu?” Přemýšlí nad každou věcí v přítomnosti, zda ji využijí teď, a ne nad tím, že si ji nechají pro strýčka příhodu.

 

Někteří prodají svůj dům a přestěhují se do minidomečků. Jiní jen redukují počet svých věcí, aby měli víc místa. Ale minimalismus přináší mnohem víc než jen fyzické místo. Pojďte se podívat na 3 efekty, které má minimalismus na psychiku člověka.

1) Štěstí

 

Výsledky výzkumů jsou jasné. Peníze nekupují štěstí.

 

Výzkumníci z Florida State University zkoumali, jak plat ovlivňuje štěstí. Získali odpovědi od 6 200 právníků. Zjistili, že mezi hladinou štěstí a výškou platu existuje skoro nulová korelace. Nejméně šťastní byli právníci na vysokých pozicích v prestižních firmách. Naopak nejšťastnější jedince našli mezi veřejnými obránci. Ti se totiž nehonili za povýšením, novým autem nebo domem. Ti hledali smysl ve své práci a ne v tom, co budou dělat po ní.

 

Mnoho lidí se domnívá, že až budou mít víc peněz, tak konečně budou moct být šťastní. Ukazuje se ale, že peníze přinášení štěstí jen do určité míry. Když si můžete dovolit domov, jídlo a základní lidské potřeby, tak už vám pak peníze štěstí nepřinesou.

 

Tak co dělat když chcete být šťastní? Studie Amita Kumara říká, že máte tři možnosti. Nejefektivnější z nich je žití v přítomnosti. Když nedokážete žít v přítomnosti, můžete zkusit druhou variantu – investovat do zážitků. Zajímavé je, že největší část pocitu štěstí nepřichází ze samotného zážitku, ale z očekávání, jak skvělé to bude. Poslední a nejméně efektivní cestou je nakupování věcí. Zkuste na to tedy jít lépe!

 

2) Sebevědomí

Jiná studie ukazuje, že lidé, kteří mají nízkou hladinu sebevědomí a sebelásky bývají materialisticky zaměření. Když se omezí materialismus, začne se zvyšovat i hladina sebevědomí. Možná je to proto, že jedinec vidí, co všechno může ve světě dělat, zažít a co všechno dokáže.

 

3) Méně stresu

Někteří lidé reagují na stres tak, že jdou nakupovat. Koupí si něco hezkého, na chvíli to zafunguje a pak se stres vrátí zase zpátky. Tak si koupí další věc. A cyklus se opakuje. Člověk utrácí peníze a necítí se díky tomu lepším člověkem. Impulzivní nakupování tak vede k více stresu.

 

Výzkumnící chtěli prozkoumat vztah mezi materialismem a stresem, a proto zkoumali lidi v Izraeli, kteří žili 6 měsíců v centru Palestinského bombardování. Ti nejvíce materialištičtí lidé měli největší tendenci impulzivně nakupovat a trpět post traumatickou poruchou.

 

Zkuste být na měsíc minimalistou a ptát se sebe, jaké věci v životě potřebujete a jaké ne. Přidejte se do minimalistické hry, kterou teď hraji – můžete ji najít na facebooku.